DRAQILKA W KUCHNI ODC. 2 - Trzyskładnikowe rogaliki z czekoladą!

     
    Na wstępie przyznaję się bez bicia.. że inspiracją do słodkiego kuchennego cyklu "Draqilka w kuchni" (który już w mojej głowie nabrał ostateczniego kształtu" są "Słodkie piątki" u przezabawnej Gaduły Kathy Leon z bloga Włosomaniaczka i kosmetyczne pokusy Pomyślałam sobie, że dlaczego nie, skoro w każdy (no dobra prawie każdy) piątek coś tam słodkiego pitraszę (choć dupa rośnie! ;) ), to dlaczego nie podzielić się z Wami moimi porażkami i sukcesami. Piątek to dobry czas na grzechy jedzeniowe.. zawsze potem można je wypocić na sobotniej przejażdżce rowerowej.. albo przy koszeniu trawnika i walki z chwastami.

    Dziś na warsztat wrzucam znaleziony jakiś czas temu w necie przepis na Trzyskładnikowe rogaliki z nutellą. Przepis od początku mnie zaintrygował, a że dziś miałam chwilę czasu to postanowiłam zadziałać!


Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (następnym razem spróbuję zrobić je z mąki owsianej.. albo w opcji pół na pół);
  • Kostka margaryny np. Kasia (myślę że może być też masło.. tylko uważajcie na wagę, Kasia ma 250 gr., masła są na ogół pakowane w mniejsze kostki);
  • szklanka śmietany 18% (u mnie to był kubek śmietany 18% z Piątnicy).

Opcjonalnie na nadzienie czekolada/nutella/masło orzechowe/dżem


Kolejność działań:

Punkt 1.
Mąkę przesiać, dodać masło i śmietanę, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na min godzinę. Ciasto musi odpocząć i lekko stężeć. Ja trzymałam godzinę.. ale myślę, ze mogłoby poleżeć jeszcze jakiś czas.

Punkt 2.
Rozwałkować (staram się rozwałkowywać koła, wtedy łatwo kroić), podzielić na trójkąty, pozawijać rogaliki (nie zapominając o nadzieniu, mi się to kilka razy zdarzyło, jak robiłam rogaliki z gotowego ciasta francuskiego). :D



tuż przed zawijaniem


Punkt 3
Piec w temperaturze 180 st ok 20 - 25 minut w opcji góra dół. Mała uwaga.. jeśli robimy rogaliki małe 20 minut wystarczy.. jesli wyszły nam nieco większe lepiej je dłużej przetrzymać. Generalnie muszą się dobrze zrumienić.



w piekarniku



Punkt 4.
Posypać cukrem pudrem (dowolnie.. ale trzeba pamiętać, ze ciasto słodkie nie jest). Przy nutelli cukier puder jest zdecydowanie zbędny.


Punkt 5
Wszamać ze smakiem!


nic tylko wcinać

smacznie wyglądają prawda?

Wolne wnioski :D

    Z podanej porcji wyszło mi 48 rogalików. Są przepyszne, kruchutkie, rozpływały się w ustach. Następnym razem porcja będzie podwójna. Na pewno zrobię je jeszcze nie raz.

Polecam z czystym sumieniem. Smacznego!!












19 komentarzy:

  1. Nie ma co! Dziś już jadłam samą Nutellę, nie wytrzymałam i kupiłam sobie pizze na obiad, a na kolację robię te rogaliki! *__* W koncu jest piątek :)
    Pozdrawiam ;) Tak Po Prostu BLOG

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piątek, piąteczek, piątunio! Można grzeszyć słodyczowo do woli! Smacznego!

      Miłego weekendu! :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie domowe rogaliki :) ja ostatnio robiłam podobne ale na ostro :) faszerowane mięsem :) też wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka ich specyfika. Nie dodaje się do ciasta cukru, więc można je nadziewać tym, na co ma się ochotę! Ale ja jestem słodka dziewczyna! Wolę na słodko. :D
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. ładnie wyglądają:) przydałby mi sie taki rogalik do herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to trzask prask zagniataj ciasto i będą! Są błyskawiczne! :)

      Usuń
  4. Kobieto, ja one wyglądają, ja przez komórkę czuję ich zapach. A ja dopiero co dietę zaczęłam. Nie normalnie, kolejny blog zakazany, aż zrzucę balast 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chrzanić dietę! Nawet Chodakowska mówi, że raz w tygodniu można sobie pozwolić na szaleństwa! :D

      Usuń
  5. W kuchni mam dwie lewe ręce, jednak chyba się skuszę wypróbować przepis, rogaliki wyglądają przepysznie - bardzo kuszące! Oby tylko dopisała pogoda, żeby spalić takie słodkości...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bardzo prosty przepis. A pogoda na pewno dopisze!

      Usuń
  6. Fajny przepis jednak nutellę musiałabym zamienić na dżem. Dziwna przypadłość - po czekoladzie boli mnie głowa, za dużo cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Współczuję! Ja bez czekolady żyć nie mogę.. i ostrożnie podchodzę do osób, które mówią, ze nie lubią czekolady. :D

      Usuń
  7. Nabrałam ochoty na takie naturalne słodkości, tym bardziej że bez drożdży i proszku do pieczenia. Nutellę zamienię na mus jagodowy. Z pewnością będzie pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Można wkładać do nich wszystko. Wytrawne/pikantne też na bank sa pyszne. Taki urok uniwersalnego ciasta. :)

      Usuń
  8. WOW! Przepis banalny :-) Nutella zawsze poprawia nastrój :-D Lecę dzisiaj po składniki, a w sobotę spróbuję upichcić :-D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo smakowicie! :) Ten przepis jest genialny, bo składniki zawsze są w domu i można w każdej chwili zrobić jak najdzie ochota ;)

    OdpowiedzUsuń

** Wszystkie komentarze są dla mnie na wagę złota, każdy czytam i na większość odpowiadam. **

** Zawsze odwiedzam moich komentatorów, starając się konstruktywnie odwdzięczyć.*

**Każda obserwacja to uśmiech na mej twarzy**

** Przesyłam moc dobrej energii! **